Son dönemde hastalarımızdan sıklıkla duyduğumuz bir soru. Evet geleneksel yöntem her hastaya uygulanabiliyorken şeffaf plak tedavisi her hastaya uygulanabilir mi? Kimler şeffaf plak tedavisi olamaz?
Ortodontiyi kabaca telli ve telsiz sistemler yani geleneksel braketler ve şeffaf plaklar olarak 2 ye ayırabiliriz.
Bu soruyu cevaplayabilmek için öncelikle 2 sistem arasında mekanik özellikler ve temel çalışma prensipleri arasında fark olduğunu bilmemiz gerekiyor.
Her 2 sisteminde birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları olduğunu samimiyetle belirtmek istiyorum. Evet şimdiye kadar geçmişten günümüze olduğu gibi, geleneksel yöntemle ortodontik tedavi neredeyse her hasta için uygundur. Ancak şeffaf plaklar için şu aşamada aynı şeyi söylemek çok doğru bir ifade olmayabilir.
Teknik olarak şeffaf plaklar ile her hastaya tedavi uygulamak mümkünken, pratikte karşılığını bulamadığımız durumlar ortaya çıkabilir.
Geleneksel tedavi ile çok rahat çözebileceğimiz bir problemi şeffaf plaklar ile dolaylı yoldan çok daha fazla uğraşarak yapmak zorunda kalabiliyoruz. Aslında burum bazı vakalarda sağ kulağını sol eliyle tutmak deyiminin tam karşılığı oluyor.
Bu anlamda şeffaf plak tedavisi yaparken hasta seçimi yapmamız gerekebiliyor. Bununla birlikte şeffaf plak her hastaya yapılabilir mi? Evet yapılabilir. Ancak öngörülebilir bir tedavi olmayabilir. Yani tedavi başında şeffaf plaklar ile planladığımız sonucu elde edemeyebiliriz.
Özetle ifade etmek gerekirse her hasta şeffaf plak ile tedavi olabilir ama her hasta şeffaf plak tedavisine uygun olmayabilir.
Şeffaf plak tedavisine uygun olup olmadığınızla ilgili en doğru bilgiyi yakınınızdaki bir ortodonti uzmanına danışarak öğrenebilirsiniz.
Ortodonti uzmanı Dr. Dt. Hasan ilhan Mutaf şeffaf plak tedavisiyle ilgili sorularınızı yanıtlamak üzere Kayseri ilinde faaliyet gösteren Cafediş Ağız ve Diş Sağılığı polikliniğinde sizleri bekliyor.
Şeffaf plak tedavisine uygun olmayabilecek kişiler arasında şunlar bulunabilir: