Gömülü 20'lik Diş

Normal sürme vakti geldiği halde dental arktaki yerine gelmeyen dişlere "gömülü diş" denir. Dişler arkta sürebilmeleri için yeterli yerin olmaması, genetik faktörler, dişin üzerini örten kemiğin fazla yoğun olması, bölgedeki yumuşak doku fazlalığı gibi nedenlerden dolayı gömülü kalabilirler.

Gömülü Dişler

Normal sürme vakti geldiği halde dental arktaki yerine gelmeyen dişlere "gömülü diş" denir. Dişler arkta sürebilmeleri için yeterli yerin olmaması, genetik faktörler, dişin üzerini örten kemiğin fazla yoğun olması, bölgedeki yumuşak doku fazlalığı gibi nedenlerden dolayı gömülü kalabilirler.

En sık yirmi yaş dişleri, üst köpek dişleri ve alt küçük azı dişleri gömülü kalır. Yirmi yaş dişleri en son süren dişlerdir. Genelde sürme vakti geldiğinde arkta yer kalmadığı için gömülü kalırlar.

Gömülü diş çekim kararı çok erken yaşlarda verilmez. Gömülü kalabileceği düşünülen bir diş tekrar sürebilir. Gömülü üçüncü azıların çekimi için en uygun zaman köklerin ⅓'ünün oluşup ⅔'ü henüz oluşmadığındaki dönemdir. Bu da genellikle 17-20 yaş arasına denk gelir.  Gömülü dişin erken dönemde alınması işlem sonrası problemleri azaltır ve daha iyi bir iyileşmeye imkân verir. Sinir zedelenmesi durumunda gençlerde hasarın toparlanma ihtimali daha yüksektir. Ayrıca ameliyat sonrası iyileşme, dokuların toparlanması daha hızlı olur. Kemik yoğunluğu az ve kökler de henüz oluşmadığı için ameliyat nispeten daha kolay gerçekleşir.

Gömülü diş ameliyatı nasıl yapılır?

Gömülü dişin olduğu bölge lokal anestezi ile uyuşturulduğu için hasta işlem esnasında ağrı hissetmez. Gömülü dişin üzerindeki yumuşak doku kenara sıyrılır. Gömülü dişin üzerindeki kemik kaldırılır. Gömülü diş alınır. Yumuşak dokular eski yerine getirilerek dikiş atılır.

Gömülü diş çekiminden sonra nelere dikkat edilmelidir?

  • Hasta uyuşukluk geçmeden ağrı kesiciyi almalıdır. Yazılan ilaçları düzenli olarak kullanmalıdır.
  • Verilen gazlı bezi yarım saat ısırmalıdır.
  • İşlem sonrasında soğuk ve ılık gıdalar ile beslenmelidir.
  • İşlem sonrası çalkalama, tükürme yapmamalıdır.
  • Hasta sigara kullanıcısı ise mümkünse 3 gün sigara içmemelidir. Sigara yara iyileşmesini bozabilir.
  • Ameliyattan 7-10 gün sonra dikişler alınmalıdır.

Yazılı tüm açıklamalar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirmeler kesinlikle tıbbi muayene ve tanı yerine geçmez. Detaylı bilgilendirme için Cafe Diş’ e gelerek alanında deneyimli hekimlerimize muayene olabilirsiniz.

Gömülü diş çekimi riskli midir?

Gömülü 20 yaş dişleri sinir ile çok yakın ilişki içindedir. Bazı hastalarda çekime ve dişinizin pozisyonuna bağlı olarak sinirde işlem sonrası hasar olabilir. Gerekli durumlarda hekiminiz işleme başlamadan önce tomografi alarak dişinizin sinir ile ilişkisini incelemeyi isteyebilir. Bu inceleme rutinde gerekli değildir. Dişlerde işlem sonrası uyuşukluk kalabilir. Bu durum genelde geçicidir. 6 ay içinde kendiliğinden düzelir.

Ameliyattan sonraki 3-4 gün ödem olması normaldir. 5-7 gün sonrasında azalarak sonlanır. Şişliğin derecesi travma miktarına ve hastanın kişisel farklılıklarına bağlıdır.  Hastanın çekim bölgesinde 2-3 hafta rahatsızlık hissetmesi normaldir.

Ameliyat sonrası trismus denilen ağız açıklığında kısıtlanma olabilir. Ağrı, ödem ve trismus 7 günde büyük ölçüde düzelir. Bu şikayetlerde azalma olmadığında mutlaka hekiminiz ile iletişime geçiniz.

Gömülü diş çekimi her hastada aynı zorlukta mıdır?

Gömülü dişlerin pozisyonları, köklerinin açılı, kıvrık, ince olması, yandaki diş ile yakınlık, damar sinir paketlerine yakınlık durumu, üzerini örten kemik kalınlığı, dişin üzeri tamamen kemik ile mi kapalı yoksa üzerinde sadece yumuşak doku olup olmaması, hastanın yaşı, kemiğin esnekliği gibi birçok faktöre bağlı olarak çekim zorluğu değişebilir.

Hangi durumlarda gömülü dişler çekilmelidir?

Gömülü dişler perikoronit denilen enfeksiyon yapabilir. Sürme açılarından dolayı yanlarındaki dişin kökünde rezorbsiyon yani kökte erime yapabilir. Yine aynı bölgede çürüme eğilimi, diş eti problemlerine yol açabilir. Protez altında kalıp, yüzeye yakınsa baskı ile ağrı yapabilir. Çenelerde kist ya da tümör oluşumuna sebebiyet verebilir. Hastanın yaşı ve sistemik durumu çekim için elverişli ise gömülü dişin çekimi bu tablo yaşandığında ya da yaşanmasından korunmak için yapılabilir.

Bir Sorunuz Var Mı?

Diş ile alakalı her türlü sorunuz için hemen arayın !

0352 504 35 04
Randevu Al
×
X