Dental implant cerrahisi, diş köklerini metal, vida benzeri yapılarla değiştiren ve hasarlı veya eksik dişleri, gerçek dişlere çok benzeyen ve işlev gören yapay dişlerle değiştiren bir prosedürdür.

Dental implant cerrahisi, diş köklerini metal, vida benzeri yapılarla değiştiren ve hasarlı veya eksik dişleri, gerçek dişlere çok benzeyen ve işlev gören yapay dişlerle değiştiren bir prosedürdür. Diş implantı cerrahisi, takma dişlere veya köprülere güzel bir alternatif sunabilir.  

Öncelikle bir diş implantının cerrahi aşamasına bakalım:  

  • İlk olarak lokal anestezi ile uyuşturulursunuz. Diş bölgesi tamamen uyuşana kadar işleme başlanmayacaktır 
  • Daha sonra diş etlerinizde ve çene kemiğinizde titanyum vida (diş implantı) için bir boşluk oluşturulur.  
  • Son olarak vida yerleştirilir ve sabitlenir. Önümüzdeki birkaç ay iyileşirken güvende tutmak için üstüne bir iyileşme başlığı yerleştirilir. Bazı durumlarda diş etlerinin iyileşmesine yardımcı olmak için bir veya iki dikişe ihtiyaç olabilir. 
  • Dental implant ameliyatının nasıl yapılacağı, implant türüne ve çene kemiğinizin durumuna bağlıdır. Diş implantı ameliyatı farklı birkaç prosedür içerebilir. Bu süreç kemiğin implant çevresinde sıkıca iyileşmesini gerektiren bir süreçtir. Bu kemik iyileşmesi zaman gerektirdiği için birkaç ay sürebilir. 
  • Peki ağrı duyar mıyım? Lokal anestezi ile uyuşma sağlandığı müddetçe hiçbir ağrı hissetmezsiniz. Bloke olmuş sinirlerden sadece basınç hissini alırsınız ama kesinlikle rahatsız olacağınız bir durum değildir. Tecrübeli uzman ellerde işlem süresi ortalama implant başına 5-10 dk arasındadır. 
  • Bununla birlikte çok ciddi anksiyetesi olan hastalar genel anestezi yada sedasyon altında uyutularak da tedavi edilebilirler 

All On four İmplant Tekniği Nedir?

All on four tekniği adından da anlaşılacağı gibi bütün dişlerin 4 İmplant üzerinde olması durumudur. Aşağı yukarı 10 yıllık geçmişi olan ve literatürde kanıtlanmış bir tekniktir. Teknikte 2 tane İmplant çenelerin arka bölgelerine 30 – 35 derecelik açıyla yerleştirilirken diğer 2 implant ön tarafa yerleştirilir.

Peki neden all on four tekniğine ihtiaç olur? Alt çenede büyük azılar bölgesin de kemik eridiği zaman buradan geçen alt çene siniri (n.alveolaris inferior ) , üst çenede ise maksiller sinüsler bu bölgelere implant yapılmasına engel olurlar. Buralara implant yapmak için ileri cerrahi tekniklere ihtiyaç duyulur ki bu da hasta için yaklaşık 1 yıllık tedavi süresi ve daha yüksek maliyet anlamına gelir. All on four tekniğinde ise bu anatomik engeller ekarte edilebilir ve hastaya sabit bir protez yapılma şansını verilir. All on four tekniğinde hastalar sabah implantları yerleştirilip akşamları da geçici sabit protezlerine kavuşur. 3-4 ay sonra ise kalıcı esas protezleri yapılır. Bu süre sırasında hastalar hiç dişsiz yaşamazlar.

All on four tekniğinde hastalar ileri cerrahi tekniklere ihtiyaç kalmadan aynı gün implant ve protezlerine sahip olabilirler. Hastalar hareketli protezleri ile gelip aynı günün akşamı sabit protezleri ile evlerine giderler. Yapılan operasyonun sıkıntısı yara yerlerine herhangi bir baskı olmamasından dolayı çok azdır.

Operasyon süresi ve total tedavi süresinin kısa olması en önemli avantajıdır. Arka bölge implantların açılı yerleştirilmesi kemik grefti ihtiyacını ve zaman kaybını önler. İmlant sayısı ve erk cerrahi işlem gerektirmemesi gibi özelikleriyle ekonomik olarak oldukça avantaj sağlar.

Arka bölge implantların açılandırılması ile daha uzun implantlar kullanılabilir. Bu yöntem kemik-implant temasını arttırır ve dikey kemik augmentasyonunu önler. Ek olarak, açılı yerleştirilen implantlar kemik kalitesi daha iyi olan ön bölgeden destek alırlar ve anatomik yapıların zarar görmesi de engellenmiş olur.

Tedavi Nasıl Yapılır?

Aslında teknik geleneksel implant cerrahisine ve protez yapımına çok benzer. All on four tedavisinde tedavi öncesi hastalardan ölçü alınıp geçici protezleri hazırlanır. Lokal anestezi altında hastanın çekilecek dişleri varsa bunlar çekilerek implantları yerleştirilir. Hastalardan implantların üstünden ölçü alınarak yapılan geçici protezler bu implantlara uygulanır.

Periimplantitis Nedir?

Periimplant yani implant çevresi hastalıklar temelde ikiye ayrılır. İmplant çevresi yumuşak dokular ile sınırlı olan periimplant mukozitis ve diş etindeki enfeksiyonun implant çevresindeki kemiğe yayılmış hali periimplantitis.

İmplant aslında doğal dişi taklit eder. Dişlere yeterli ağız bakımı sağlanmadığı takdirde önce diş eti hastalıklarının başlangıcı olan gingivitis, durum ilerlediğinde kemiğe yayıldığında ise periodontitis olur. Gingivitis durumunda ilk önce diş etinde enflamasyon başlangıcı olur. Hafif ödemli ve hassas diş etleri durum ilerlediğinde ağrılı, dokunma ile kanayan duruma gelir. Cep oluşumu, kemik kaybı, ataçman kaybı, diş eti çekilmeleri, ağız kokusu, diş taşları bir dişin çürük olmadan kendiliğinden sallanıp kaybedilmesinde ki duraklardır. İmplantta da süreç doğal dişe benzerdir. Diş etiniz önce hastalanır. Sonra kemik kaybı başlar. İmplantınızın kaybına kadar gider.

Periimplant hastalıkların tedavisi nasıl olur?

Periimplant hastalıklar var olan diş eti cebinin derinliğine, kemik kaybının miktarına, implant çevresinde ki diş etinde kanama gibi bulgulara göre sınıflandırılır. Tedavinin seçilmesinde bu sınıflama baz alınır. Genel olarak enfeksiyon sadece implant çevresindeki diş eti ile sınırlı ise yani periimplant mukozitis durumunda cerrahi olmayan teknik tercih edilir. Hastanın oral hijyen alışkanlıklarının düzenlenmesi, plağın uzaklaştırılması, implant çevresinin hekim tarafından mekanik temizliği ve hastaya antibakteriyel gargara önerilmesi tedavi de yeterli olacaktır.

Periimlantitis durumunda ise yani enfeksiyon implant çevresindeki kemiğe ilerlediğinde cerrahi olmayan, cerrahi tedavi, antimikrobiyal gargara, antibiyotik uygulamaları kombine kullanılır. Cerrahi teknik flep kaldırılmasını takiben implant yüzeyinin temizlenmesi, implanta zarar vermeden implant yüzeyindeki bakterilerin de uzaklaştırılması (dekontaminasyon ) ve kemik ogmentasyonunu içerir.

Periimplantitis neden olur?

  • Bakteriyel nedenler
  • Plak, hastanın yeterli bakımı yapamaması
  • Kemik kalitesinin iyi olmaması
  • Aşırı çiğneme kuvveti
  • Protezde ki hatalar

Yazılı tüm açıklamalar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirmeler kesinlikle tıbbi muayene ve tanı yerine geçmez. Detaylı bilgilendirme için Cafe Diş’ e gelerek muayene olabilirsiniz.

İmplantın hangi durumlarda sökülmesi gerekir?

  1. İleri periimplant kemik kaybı
  2. Mobilite (İmplantın sallanması)
  3. İmplantın delik ve oluklarında ki kemik kaybı
  4. İleri kemik defekti
  5. Hızlı ilerleyen kemik kaybı
  6. Cerrahi ya da cerrahi olmayan tedavilerin başarısız olması
  7. İmplant çevresinde ki yumuşak dokuda ödem, şişlik, apse gibi oluşumların tedaviye yanıt vermemesi

İmplantların bakımı nasıl olmalıdır?

Doğal dişlerin bakımı gibi implantların bakımı da çok önemlidir. İmplantları diş fırçası ile temizleyip, doğal diş ile komşu yüzeyleri diş ipi ile boşluklar biraz fazla ise ara yüz fırçası ile eğer köprü olarak bağlanmış ise köprü altı ipleriyle rutin bakım yapılmalıdır. Uygulama noktasında problem yaşadığınız noktada mutlaka hekiminize danışınız.

All On Four Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hastaların verilen ilaçları düzenli kullanmaları ve birkaç gün sıcak yememeleri gerekir. All on four ile yapılan dental implant hastalarının geçici protez dönemlerinde hiçbir koşulda sert besinler yememeleri gerekir. Hastalar mutlaka yumuşak diyetle beslenmelidirler. Bunun nedeni diş implantlarına gelen yükün azaltılmasıdır. 3 ay sonra yapılan kalıcı protezlerde normal besin tüketimine başlayabilirler. 

Bir Sorunuz Var Mı?

Diş ile alakalı her türlü sorunuz için hemen arayın !

0352 504 35 04
Randevu Al
×
X