Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, enfeksiyonun ortadan kaldırılması ve dekontamine olmuş dişin gelecekteki mikrobiyal istiladan korunması ile sonuçlanması amaçlanan bir dişin enfekte pulpası için bir tedavi dizisidir.

Kanal Tedavisi Nedir ?

Kanal tedavisi; diş çürüğünün ilerlemesi, pulpal ve kök ucundaki dokuların enfekte olması, travma sonucu dişin kırılmasıyla pulpanın yani dişin canlı dokusunun açılması, dişin eski restorasyonların durumunun iyi olmaması nedeniyle semptomatik hale gelmesi, protetik işlemler öncesi profilaktik ya da iatrojenik olarak pulpanın açığa çıkması ya da dişin canlılığını kaybetmesi nedeniyle yapılan, dişin sinir ve damar dokularının temizlenip, içerisinin kök kanal dolgu malzemeleri ile doldurulduğu tedavi yöntemidir.

kanal-tedavisi-nedir

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

  • Muayene sonucu kanal tedavisi yapımına karar verildikten sonra anestezi yapılır.
  • Çürük temizlenir.
  • Pulpa odası açığa çıkarılır.
  • Dişin sinirleri bulunur.
  • Kök kanalları temizlenir.
  • Antibakteriyel ilaçlar ile yıkanır.
  • Bazı durumlarda tek seansta tedavi bitirilirken bazen birkaç seans pansuman yapmak gerekir.
  • Kanallar kök kanal dolgu maddesi ile doldurulduktan sonra üst dolgusu yapılır.

Kanal tedavisinin gerekli olduğu nasıl anlaşılır?

Hastada sıcak soğuk hassasiyeti, geceleri uykudan uyandıran, ağrı kesiciler ile geçmeyen zonklar tarzda ağrılar, yüzde şişme, sonrasında ağız içinde sivilce gibi fistül yolunun görülmesi, iltihabın akması ile rahatlaması, yemek yeme sırasında, çiğneme sırasında ağrının olması, travma benzeri durumlar sonrasında tek dişte renk değişikliği olması, bazı durumlarda hiçbir belirti olmaksızın yapılan dental ve radyolojik muayenelerde tedavi gerektiği anlaşılır.

Kanal tedavisi sırasında ya da sonrasında ağrı hissedilir mi?

Kanal tedavisi sırasında,  anestezi yapılarak işleme başlanacağı için genelde ağrı hissedilmez. Kanal tedavisi sonrasında  ise dişte özellikle çiğneme sırasında hafif bir ağrı ve hassasiyet olabilir. Tedavi sonrası birkaç gün ağrı kesici kullanmak gerekebilir. Bu semptomlar zamanla azalarak kaybolur.

Kanal tedavisi tekrarı nedir?

Steril koşullarda ve doğru yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı yüksektir. Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kaldıysa, kök kanal dolgusunun ve üst dolgusunun eksik yapıldığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızmasıyla, tedavi sırasında perforasyon ya da kırıkların oluşmasıyla kök kanal tedavisinin başarısı şüpheli hale gelir. Başarısız olmuş bir kanal tedavisi sonrasında hastanın semptomları geçmez, artar, bazen kronikleşir. Kök ucunda lezyon oluşur. Hastada yüzde şişlik ya da apse oluşabilir. Başarısız kanal tedavisi yenilenerek, tedavi tekrarlanır. Bu işlem yetersiz kalıyorsa apikal rezeksiyon işlemi uygulanarak, kök ucuna cerrahi olarak ulaşılır, enfeksiyon temizlenir ve kapatılır. Kanal tedavisi tekrarlanması ve cerrahi müdahele yetersiz kalırsa dişin çekimi düşünülmelidir.

Eğer dayanılmaz ağrılarınız varsa bunlar ile yaşamak zorunda değilsiniz. Kanal tedavisi ve diğer tedavi alternatifleri için Cafe Diş Kayseri’yi arayarak ücretsiz muayene olabilir, merak ettikleriniz ve çok daha fazlasını hekimlerimiz ile görüşebilirsiniz.

Kanal Tedavisi Sonrası Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

Kanal tedavisi sonrasında diş fırçalaması oldukça önemlidir. Hassas olan dişler ve diş etleri için yumuşak uçlu bir diş fırçası kullanılması önerilir. Fırçalama sırasında nazik bir tutum benimsemek, diş etlerine zarar vermemek adına önemlidir.

Kanal tedavisi sonrasında dişlerinizi fırçalarken dikkat etmeniz gerekenler:

  • Yumuşak uçlu bir diş fırçası tercih edin.
  • Dişlerinizi fırçalarken nazik olun ve fazla güç uygulamayın.
  • Yumuşak uçlu fırça kullanarak diş minesine zarar vermekten kaçının.
  • Diş ipi kullanıyorsanız, kanal tedavisi yapılan bölgede dikkatli olun.
  • Antiseptik ağız gargarası kullanarak bakteri sayısını azaltın.
  • Diş hekiminizin tavsiye ettiği özel gargara veya diş macununu kullanın.
  • Diş hekiminizin vereceği bakım talimatlarına uyun.
  • Düzenli diş kontrolüne devam ederek sağlıklı dişlere sahip olun.
Bir Sorunuz Var Mı?

Diş ile alakalı her türlü sorunuz için hemen arayın !

0352 504 35 04
Randevu Al
×
X